Info

Leeuwkes

Leeftijd: 6-9 jaar (1° en 3° leerjaar)

De jongste leden van onze beweging noemen we de Leeuwkes, Kabouters of Sloebers. KSA betekent voor hen spelen, spelen en nog eens spelen. Ze kunnen zich op elke activiteit verwonderen over de nieuwe ervaringen die ze opdoen. Hun levendige fantasie zorgt ervoor dat ze op reis kunnen naar eender waar, met eender wie, om eender welk probleem op te lossen. Leid(st)ers zijn tijdens die reizen hun troost en toeverlaat.

Leeuwkes

Symbool: De gele schatkaart

Op zoek naar de schat, een fantastisch avontuur. Spelen en verwonderd zijn, wat zullen we vinden in KSA?

Jongknapen

Leeftijd: 9-12 jaar (4° en 6° leerjaar)

De Jongknapen, Roodkapjes en Joro’s vinden in KSA vooral actie en spanning. Ze mogen zelf al eens het initiatief nemen om de activiteiten wat op te vullen, al houdt de leiding steeds een oogje in het zeil. Ze zijn de waaghalzen van KSA die graag in competitie treden met elkaar. In de jeugdbeweging mogen ze echt bij de groep horen en nieuwe vrienden leren kennen.

Jongknapen

Symbool: De rode boomhut

Wie maakt het mooiste kamp? Wie neemt het initiatief? Een boomhut is wel spannend, in KSA op zoek naar uitdagingen.

Knapen

Leeftijd: 12-14 jaar (1° en 2° secundair)

De leden van 12 tot 14 jaar heten in KSA de Knapen, Jimmers en Knimmers. Ze zijn stilaan ‘groot’ geworden en mogen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid die ze genieten als pubers om op avontuur te trekken. Ook in KSA kunnen ze met vanalles gaan experimenteren. Die groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in al wat ze doen. Aangezien Knapen, Jimmers en Knimmers volop zichzelf aan het ontdekken zijn, leidt dat geregeld eens tot kleine crisissen waar de leid(st)er als moderator nodig is. De activiteiten worden al heel wat avontuurlijker en de vriendengroep heel wat hechter.

Knapen

Symbool: De paarse tent

Met de tent op verkenningstocht, in alle vrijheid op avontuur. In KSA jezelf ontdekken, zelfstandig en in groep.

Jonghernieuwers

Leeftijd: 14-16 jaar (3° en 4° secundair)

KSA wordt voor de Sjo’ers, Simmers en Jonghernieuwers een ontmoetingsplaats met vrienden. Ze willen soms eens stilzitten om wat gezellig te babbelen, maar trekken er even graag samen op uit om de meest uiteenlopende stunts te beleven. De leid(st)ers zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samen te werken om hun doel te bereiken. Er wordt al heel wat verantwoordelijkheid doorgespeeld naar de leden en de groep mag geregeld zelf één en ander organiseren. In KSA mogen ze zichzelf zijn, los van de doordeweekse verplichtingen en verwachtingen.

Jonghernieuwers

Symbool: De blauwe stapschoen

Een meerdaagse staptocht, samenwerken met vrienden. Leren verantwoordelijkheid dragen, KSA, een stap in de goede richting.

Hernieuwers

Leeftijd: +17 of +18 jaar

Na het +16’ers-jaar maken leden de overstap van lid naar leiding (eventueel al vanaf hun 16e als er geen +16’ers-werking is). Zo kiezen ze ervoor om een uitgebreider engagement op te nemen in de plaatselijke groep en de verantwoordelijkheid te dragen over een bepaalde leeftijdsgroep. Eén of meerdere leiding dragen wat meer de eindverantwoordelijkheid als groepsleiding. Alle leden die ouder zijn dan 17 jaar (of ouder dan 16 jaar als er geen +16’ers-werking is) behoren ook tot de Hernieuwers. Daarin zitten dus alle leid(st)ers, maar eventueel ook de jongeren voor wie het engagement als leid(st)er niet (meer) mogelijk is. Zij hebben af en toe nog een activiteit en helpen de groep ondersteunen, waar mogelijk.

Hernieuwers

Symbool: De donkerbruine schoenafdruk

Nog steeds op stap, een hele weg afgelegd, een spoor nagelaten, je sporen verdiend, een steun voor KSA.